Verschillende soorten koortsthermometers
Koortsthermometer zijn er in allerlei vormen en maten. Ze worden gebruikt voor het meten of vaststellen van koorts, of beter gezegd het meten van de lichaamstemperatuur. Elk soort koortsthermometer heeft zo zijn voor- en nadelen. Belangrijk daarbij zijn met name de nauwkeurigheid en de betrouwbaarheid. Verder hangt de keuze bij een koortsthermometer kopen uiteraard mede af van uw persoonlijk voorkeur.
Verschillende soorten koortsthermometers
Koortsthermometers zijn tegenwoordig te koop in allerlei soorten en uitvoeringen. U koopt al een goedkope koortsthermometer voor een paar euro. De duurdere (consumenten) koortsthermometers gaan ruim over de 60 euro. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen zich afvragen welke koortsthermometer voor hun de beste keus is.
Vroeger was het simpel, iedereen had een degelijke en betrouwbare
kwikthermometer in huis. Vervolgens kwamen de
digitale koortsthermometers op de markt. Tegenwoordig is
de oorthermometer erg populair en lijkt
de voorhoofdthermometer in opmars te zijn. U kunt tegenwoordig zelfs een
fopspeen thermometer kopen.
Welke koortsthermometer kopen?
Velen kiezen tegenwoordig voor het gebruiksgemak van de
de oorthermometer, dit blijkt in de praktijk toch niet de beste keus wat betreft nauwkeurigheid en betrouwbaarheid tot het vaststellen van koorts te zijn. Zie het betreffende artikel voor meer informatie.
- Kinderen van 3 jaar en jonger: altijd rectaal koorts meten met een digitale koortsthermometer
- Voor een nauwkeurige en snelle meting: rectaal temperaturen met een (goede!) digitale koortsthermometer
- Nauwkeurige en extra betrouwbare meting: rectaal temperaturen met een analoge koortsthermometer. Zolang u hem niet breekt doet deze thermometer jaar in jaar uit wat hij moet doen, in tegenstelling tot de electronische thermometers die bij tijd en wijle worden geplaagd door batterijproblemen of storingen en meetfouten.
- Indien een rectale meting ongewenst of niet mogelijk is: de oorthermometer of als alternatief, niet echt geschikt voor kleinere kinderen, orale meting met digitale koortsthermometer
In de bijbehorende artikelen staat meer informatie over onder andere de voor-en nadelen van de verschillende koortsthermometers
Tot slot
U kunt natuurlijk ook nog overwegen om twee verschillende koortsthermometers in huis te houden. Bijvoorbeeld een oorthermometer in combinatie met een digitale of analoge koortsthermometer. U kunt dan per keer de afweging maken aan welke meetmethode u op dat moment de voorkeur geeft. Heeft u twijfel over een gemeten waarde, dan kunt u dan altijd een controle meting uitvoeren. Bijkomend voordeel is dat u altijd een extra thermometer achter de hand hebt mocht er eentje niet goed werken door bijvoorbeeld lege batterijen.
Heeft u vragen of opmerkingen, laat gerust een reactie achter!